Chèvregratinerad potatis med ryggbiff och rödvinssås

Haha, i fredags hade vi över lite gäster – våra grannar. När jag bokade in det så var jag rätt trött och seg så jag skrev väl ungefär, ”vill ni komma över på något enkelt att käka på fredag”. MEN, när vi skulle bestämma mat på torsdagen så fanns det fin ryggbiff i närmsta affären, så då tog vi det därifrån. Därpå blev jag sugen på nåt jag inte ätit på evigheter, nämligen chèvregratinerad potatis – har ni inte ätit det kan jag VARMT rekommendera det! Är man inte sådär jätteglad i getost kan man gärna välja en lite snällare variant, tex President’s getost i rulle (finns i de flesta mataffärer). I ursprungsreceptet ska potatisen gratineras i halva sitt eget skal, men mina var så tunnskaliga att det inte funkade, så då blev det i portionsformar istället.

IMG_5652

Chèvregratinerad potatis, ca 6 portioner

ca 15 medelstora potatisar
4 dl lätt créme fraiche
ca 200 g getost
salt och peppar

Baka potatisarna hela i ugnen (glöm inte pricka skalet lite bara) på 225 grader i ca 45 minuter, tills de är helt klara. Mosa under tiden ihop getosten med créme fraiche och salta och peppra efter smak. När potatisen är klar och den svalnat något så den går att hantera så gröper du ur den ur sitt skal och mosar grovt ner den i ostblandningen. Smaka av igen, du behöver troligtvis mer salt nu när potatisen är i. Häll antingen upp stompet i de urgröpta potatisskalen eller i portionsformar, gratinera sedan högt upp i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.

En perfekt ryggbiff, ca 6 portioner

1 kg ryggbiff
salt och peppar
smör att steka i

Låt ryggbiffen bli rumstempererad, det tar ungefär en timme. Sätt sedan in den i ugnen på 125 grader tills den har en innertemp på ungefär 58 grader, använd köttermometer, det tar gissningsvis ca 30-40 minuter. Ta ut den och låt vila minst 10 minuter, eller upp till 30 minuter. Precis innan servering steker du den hel på hög värme i en gjutjärnspanna i mycket smör. Skiva i ungefär centimetertjocka skivor och servera med rödvinssås och potatisen ovan!

IMG_5657IMG_5655

Varsågoda, en enkel fredagsmiddag! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s