#5 Perfekt brysselkål

Det är tisdag och det känns som det vore passande med ett recept på brysselkål. Det kan ju tyckas konstigt att lägga ut ett recept på det, men för att brysselkål ska vara riktigt goda så ska de ju vara perfekta, vilket inte är helt enkelt. 

Jag och Oliver älskar verkligen brysselkål. Då ska det inte vara överkokta, mosiga sådana utan krispiga men inte hårda små brysselkål. Jag vet inte riktigt vart det var jag hörde hur man tillagar dem på det här sättet, men jag kan intyga att det verkligen funkar, kålen blir lagom mjuk inuti och får en god yta utanpå. Testa!

IMG_5835

Perfekt brysselkål, 4 personer som tillbehör

Brysselkål, ett nät
1 msk olivolja
0,5 dl vatten
Smaksättning:
2 msk smör
lite salt
Eller:
sojasås och sesamolja blandat
sesamfrön
Eller:
finriven parmesanost

”Skala” och halvera brysselkålen. Häll olivoljan i en kall teflonpanna och lägg ut brysselkålen med snittytan nedåt. Häll över vattnet och salta lätt. Nu kommer man till hela tricket, täck stekpannan (eller åtminstone brysselkålen) med ett lock.

Om du har vanlig spis (ej induktion): Ställ stekpannan på spisen med locket på och sätt på plattan på medelvärme – se till att den inte slår på snabbvärme. Lagom till stekpannan är varm kommer vattnet ha ångat bort och gjort kålen mjuk inuti och då tar oljan över och ger snittytan en fin färg. Känn efter med en gaffel så kålen är så mjuk du vill ha den, annars kan du slå på en gnutta vatten till och låta den gå lite längre. När kålen känns klar kastar du runt den i stekpannan med den smaksättning du valt.

Om du har induktion (jag får erkänna att jag gissar lite här, pröva dig gärna fram själv): Sätt stekpannan på hällen med locket på och sätt plattan på låg värme. När vattnet ångat bort efter ungefär 6-8 minuter så bör kålen vara mjuk inuti, känn efter med en gaffel. Höj värmen och kasta du runt brysselkålen i stekpannan med den smaksättning du valt.

Voilà, perfekt brysselkål!

IMG_5836

4 reaktioner på ”#5 Perfekt brysselkål

  1. Kul knep! Jag brukar vilja äta min brysselkål på samma sätt (fast smaksätter med antingen rostad vitlök eller citronpeppar, och alltid flingsalt), men jag brukar förkoka i 3-4 minuter och sedan halvera och steka på snittytan. Vet inte vad som är smidigast, får prova ditt och se om det blir lika gott!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s