Vietnamesisk Phô

Phô (uttalas typ ”Fö”) är en vietnamisk soppa som består av en buljong, risnudlar, grönsaker och ofta biff eller kyckling. Vill man äta en supergod sådan i Jönköping rekommenderar jag den som serveras på Sen Street Kitchen på Asecs, men nu när jag ätit den säkert nästan 10 gånger den senaste tiden så tänkte jag ge mig på att göra en egen. Hela rätten hänger ju på att det är en god buljong, så jag ska göra en från grunden enligt en vietnamesisk tjej som lagar mat för Tasty (här finns originalreceptet på engelska), men såklart pillar jag lite på receptet när jag gör om det.

Det här är ingen snabbmat, däremot är den hyfsat ok i pris, beroende på vad man tar för kött såklart. Jag hittade mina köttben och bringa på citygross, tycker de ofta har de där lite udda, billigare delarna.

Vietnamesisk Phô, 6-8 portioner.

Buljongen:
ca 1-1½ kg märgben
ca 500-800 g nötbog (med eller utan ben)
2 hela vitlökar
1 stor ingefära (lång som en hand)
ca 1 kg gul lök
6 hela stjärnanis
ca ½ dl hela pepparkorn (jag blandade krydd- och svartpeppar)
6 bitar kanelstång
2-3 lagerblad*
salt
fisksås

I soppan:
Risnudlar till 4-6 personer
1 pkt böngroddar
1 rödlök
Färsk chili
1 knippe salladslök
2 st pak choi eller babyspenat*
Hoisin sås
Sriracha eller sambal oeleg
Limeklyfta eller limesaft
Thai basilika (hittade ingen så fick skippa det i dag)
Det kokta nötköttet, skuret i tunna skivor

Lägg märgbenen i en stor kastrull och häll över kokande vatten tills det gott och väl täcker benen. Låt det koka ganska kraftigt i ca 5 minuter, häll sedan av vattnet och skölj av benen – det här är för att göra buljongen klarare.

Sätt ugnen på 250 grader och använda gärna grillfunktionen. Halvera vitlök, lökar och ingefära – såvida det inte är något som är dåligt så behöver du inte ens skala något av det, skär bara bort om det är nån dålig bit. Lägg bitarna med snittytan upp på en plåt med plåtpapper och ställ in högt upp i ugnen i ca 5-7 minuter, det ska få ”svarta fläckar” men inte bli helt bränt. Passa vitlöken här!

Ta en torr stekpanna och lägg i alla kryddor utom lagerblad och fisksås. Rosta på medelhög värme tills det doftar ordentligt om dem.

Nu behöver du en STOR kastrull, helst på 5 liter eller mer. Lägg de snabbkokta märgbenen i botten, lägg över de rostade grönsakerna, kryddorna med lagerblad men utan fisksås och till sist din nötbog som du har saltat ordentligt först. Häll över kokande (eller kallt) vatten tills det gott och väl täcker, och koka sedan upp. Nu ska buljongen med kött koka i först ca 3-4 timmar under lock, när köttet sedan är riktigt mört tar du upp det och lägger det svalt tills det är dags att äta. Behövs det så skumma av buljongen under tiden. Fortsätt nu koka buljongen i ca 3-4 timmar till innan du häller av den genom en finmaskig sil. Smaka av med fisksås tills det blir lagom salt efter egen smak. Nu är din buljong klar! Använder du inte allt direkt går den bra att frysa för övrigt, så gör gärna mycket på en gång!

Koka dina risnudlar enligt anvisningar på paketet.

Nu är det bara att strimla upp salladslök, chili och rödlök, och lägga alla tillbehör i små skålar.

Vid servering så grundar du med risnudlar i botten och sedan lägger du på de tillbehör du själv gillar. Sist av all häller du över den kokheta buljongen som därmed värmer och tillagar det sista direkt i tallriken. Smaka av med lite lime, sriracha samt hoisinsås (en liten skvätt av varje kan vara lagom). Ät med pinnar och sked! Supergott och väldigt fräscht, barnen älskade det verkligen, när de fick välja innehåll själva.

*Det här ingår inte i originalet men jag känner att det tillför något.

En reaktion på ”Vietnamesisk Phô

  1. Pingback: Nudelsoppa (ramen) med krispig fläskkarré | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s