Sydostasiatisk jordnötssås

Jag är inte helsåld på ”vanlig” jordnötssås där man har i kokosmjölk. Jag tycker den blir lite tam, eller den smakar i alla fall aldrig riktigt så mycket som jag vill att en jordnötssås ska smaka. Däremot är jag helt galen i den sydostasiatiska varianten med lime, fisksås, vitlök och chili! Snacka om att tillfredsställa alla smaksinnen – sött från den lilla skvätten sirap och kokossocker, salt från sojasås, syrligt från lime, hetta från vitlök och chili och såklart umami från fisksåsen. Den passar till en massa olika saker, gör du en sallad med strimlade grönsaker så är det en fantastisk dressing och det är supergott till kyckling. I dag landade den i en tortillawrap med lime- och chilimarinerade kycklingspett, rivna morötter (hade varit ännu bättre med strimlade) och lite sallad. Enkelt men supergott!

IMG_7036

Sydostasiatisk jordnötssås

120 g jordnötssmör
saft från 2-3 pressade lime
1 bit vitlök
1 bit chili
2 tsk fisksås
1 msk sojasås
ca 1 msk kokossocker (eller tex muscovadosocker)
ca 1-2 tsk sirap
vatten

Lägg allt utom vatten och hälften av jordnötssmöret i en hög, smal skål, du kan lägga ner chili och vitlök hela för nu ska vi mixa. Mixa till en slät sås, nu kan du behöva spä med vatten för att få en mer såsig/dressingliknande konsistens. När du känner dig nöjd så rör du ner resten av jordnötssmöret, det går att mixa allt på en gång men vill man ha lite crunch i såsen är det här ett bra sätt. Smaka nu av, beroende på jordnötssmöret, vitlöken och chilin så kan du behöva tillsätta lite av någon ingrediens. Jag gillar tex lite mer sälta så jag tillsatte lite mer fisksås och sojasås. Den här såsen blir fort ganska stark, men det är så jag älskar den!

Vad äter du den till?

IMG_7039IMG_7037

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s