Äppelmos och äppelsaft

Förra helgen gjorde jag på nytt en stor laddning äppelsaft, men den här gången tog jag bort kärnhuset först så jag kunde göra mos med! Nu vet jag att många kommer till bloggen från olika sidor på nätet, så för att ni ska få det lite enklare har jag kopierat in äppelsafts-momentet här med, så slipper ni klicka er fram och tillbaka.

Jag har valt citronsyra och inte bara citronsaft i receptet för jag gillar syran den ger, men vill man vara helt ekologisk går det ju bra att bara ta citronsaft.

Äppelsaft (äppelmos längre ner)

ca 4 kg äpplen (motsvara två 5-liters hinkar fulla ungefär)
1,5-2 l vatten
4-8 dl socker
saft av en citron, eller ca 3 msk citronjuice
0,5-2 tsk citronsyra (finns där kryddor finns)

valfritt: kanelstång

Här har du två val, antingen gör du det extremt enkelt för dig och delar äpplena i fyra, med kärnhus, kvist och skal (ta bort maskätna delar såklart). Vill du däremot kunna göra äppelmos på resterna så ta bort kärnhus och pinne, men lämna på skalet.

IMG_8563

Lägg äpplena i en stor kastrull och häll på knappt 2 liter kallt vatten. På med ett lock och koka upp, sedan får det koka till äpplena är helt mosiga, för mig tog det ca 30 minuter men det beror på äppelsort. När allt är mos kan man plocka upp de stora skalbitarna som flyter löst med en grilltång, så täpper de inte till i silen sen. Häll över allt (eller i omgångar beroende på hur stor din saftsil är) i saftsilen och låt det rinna av i ca 1 timme, rör gärna om någon gång så rinner det bättre. Det moset som är kvar kan du nu göra just äppelmos av om du vill (se nedan), saften häller du i en kastrull och låter koka upp – passa så det inte bränns!

Tillsätt nu citronsaft, sedan citronsyra och socker lite i omgångar – smaka av! Här beror ju mängderna dels på vad du har för äpplen men även på din smak, jag vill ha min saft lite sötsyrlig och har gärna mycket citronsyra i men inte alltför mycket socker, hade nog i ca 6 dl den här gången. När du är nöjd med smaken ger du saften ett snabbt uppkok igen och skummar av, sedan häller du över på varma och rena glasflaskor. Förvara i kylen, eller frys in om du vill spara länge (tänk på att inte fylla glasflaskan ända upp i så fall).

IMG_8576

Äppelmos

ca 3 msk citronjuice
0-4 tsk citronsyra
0-8 dl socker

Nu tar du det mos som är kvar i saftsilen och lägger över i en kastrull. Låt det försiktigt koka upp, men akta så det inte bränns (eller bränner dig om det börjar bubbla ut). Nu kommer man ju till en smaksak, nämligen hur mycket syra och socker man vill ha. Du kan ta moset precis som det är, helt osockrat, men då måste det frysas in – likadant om du inte sötar så mycket.

Smaka av med citronjuice, ev citronsyra samt socker tills du har en smak du gillar. Jag orkade inte plocka upp alla skalbitar så jag körde lite med en handmixer, då blev moset slätt och fint och skalet ”försvann”. Låt det svalna så fort som möjligt, gärna i vattenbad, och häll sedan upp det i tex fryspåsar eller burkar. Frys in och ta fram när suget blir stort!

IMG_8700

IMG_8704

Filip fick lite äppelmos med vispgrädde när jag kokade, alltså typ det godaste som finns?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s