Baba Ganoush

Nu i sommar har jag haft en hang-up på baba ganoush, vet inte exakt vart den kom ifrån men plötsligt fanns den där! Har nog gjort det ett tiotal gånger nu och tänkte att jag måste dela med mig av hur JAG gör, det är en mix av lite olika recept på nätet. Absolut godast blir den om man lägger auberginen på grillen så den får den riktiga rökta smaken (man kan ha den i ugn en stund först om man inte vill grilla så länge), men den blir god även i ugn.

IMG_8708

Det är en perfekt röra att ha till tacos, i hamburgaren, till en bit grillat kött, som dipp med ett gott bröd eller som jag gjorde idag, bara som en god röra som gjorde lite rester till en himla trevlig lunch! Den står sig bra ett par dagar i kylen och blir nästan godare när den får stå till sig lite, även om jag sällan får så mycket över.

Baba Ganoush

2 auberginer
olivolja
ca 1 dl tahini
2-6 klyftor vitlök
2-4 msk citronsaft
chilipulver (gärna också rökt, tex chipotle)

Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginerna i 4 delar och pensla de ytor som är skurna med olivolja. Salta lätt och lägg dem bredvid varandra på en plåt eller ett galler med plåtpapper. Sätt in dem mitt i ugnen i ca 30 minuter, de ska vara HELT mjuka – kolla speciellt i den övre, smalare delen som verkar ta längst tid. Ska du grilla dem med så kör dem i ugnen ca 15-20 minuter och låt dem gå färdigt på grillen.

IMG_8707

Ta ut dem ur ugnen och skrapa ur innehållet ur skalet ner i en skål (skalet slänger du). Mosa med en gaffel om du vill ha lite grövre konsistens eller kör hastigt med en mixer om du vill ha den slätare. Tillsätt citronsaft, tahini och vitlök – men smaka dig fram så den blir som DU vill ha den. Jag älskar både mycket tahini och vitlök så det tar jag mycket av! Smaka av med salt med, det brukar gå åt relativt mycket, röran ska bli smakrik och fyllig så fega inte ur.

Ät och njut!

IMG_8711

2 reaktioner på ”Baba Ganoush

  1. Pingback: Vegetarisk grilltallrik | godatankar.com

  2. Pingback: Mina tre bästa på grillen | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s