Aroniasylt / Aroniamarmelad

Jag har skrivit om det här tidigare, men aronia är verkligen kanon att göra både sylt och marmelad på. Eftersom man generellt säger att bär och frukt har mer vitaminer och antioxidanter ju mer färg de har så bör dessutom aronia ligga högst på listan, för de är extremt färgrika, blåsvarta bär! Det är väldigt många hus häromkring som har aronia-häckar, däremot har jag aldrig sett det i äldre områden så jag vet inte om det är ett ”nytt” bär för oss här. Vi har även ett aronia-träd, men det är ympat så det räknas inte riktigt. Buskarna finns i dvärgform, det har vi utmed häcken, de bären går precis lika bra att göra sylt på som de vanliga stora.

IMG_9005.jpg

Plockar du bären innan det hunnit bli ett par ordentliga frostnätter så rekommenderar jag att frysa in dem en sväng först, då blir de sötare! Vi brukar frysa in i 1 kg omgångar så vi kan ta fram och göra sylt hela vintern… Beroende på hur bären är och hur tjock man vill ha marmeladen kan man labba med att öka eller minska mängden syltsocker, det här blir en lite rinnig marmelad eller en lite tjockare sylt.

IMG_8863

IMG_8864

Aroniabuskarna och träden får makalöst vackra färger nu på hösten med!

Aroniasylt / Aroniamarmelad

1 kg bär (behöver ej tinas)
3 dl vatten
2 dl strösocker
4 dl syltsocker
1 vaniljstång
1 kanelstång
saft från ½ citron (ca 0,5 dl)

Koka bären i vattnet i ca 20 minuter. Skrapa ur vaniljstång och lägg ner innehåll och hela stången i bären tillsammans med kanelstång, citronsaft samt socker. Låt det koka ytterligare ca 20 minuter.

Ställ nu ett gäng glasburkar och locken i ugnen på 100 grader under tiden, så är de steriliserade och varma till sylten är klar.

Vill du ha mindre andel hela bär så kan du mosa dem med tex en potatisstöt eller mixa lite hastigt med en stavmixer (ta upp kanel och vaniljstång först) i slutet av koktiden. Smaka av (försiktigt för det är varmt!) och häll sedan upp på de varma burkarna (använd grytvantar). Sätt på locken ordentligt och låt marmeladen svalna. Låt den sedan stå i kylen en vecka innan du äter den så hinner smaken mogna – men den står sig i flera månader sedan.

IMG_9009

Aronia passar ypperligt på tex Gruyere, passa kläderna bara för de färgar av sig! Vill du testa mer recept med Aronia kan du ju prova att göra snaps eller likör!

IMG_9005

2 reaktioner på ”Aroniasylt / Aroniamarmelad

  1. Pingback: Aronialikör / Aroniasnaps | godatankar.com

  2. Pingback: Sommaren på burk | godatankar.com

Lämna en kommentar