Man får ju så jäkla dålig fantasi när man grillar tycker jag, men här är mina tre favoriter!
Grillade Spareribs i ugn
(Självklart kan du ”bara” grilla dem med, men då blir de ju lite segare!)
1 rejäl sida spareribs, eller ett par sidor kamben
Grillolja
Tigersås (om man gillar chili)
Valfria grillkryddor
Barbecuesås
Chilisås med vitlök
Pensla på en blandning av grillolja och tigersås runtom revbenen. Krydda med vad du känner för just idag, kanske är det ingefära och vitlök, kanske grillkrydda, kanske chili och salt. Lägg dem på en plåt och täck med grillfolie. Sätt in dem mitt i ugnen på ca 140 grader i 2-2½ timme – kör du dem längre blir de för färdiga och börjar lossna från benen.
När de är nästan klara så tänder du grillen och ser till att du har en bra grillbädd. Pensla på en blandning av barbecuesås och chilisås, eller vad du nu känner för. Lägg revbenen direkt över kolen och låt det få en god, lite ”bränd” yta. Dela och servera!

Vegetarisk Grilltallrik
1 purjolök
2 sötpotatisar
Portabellosvamp eller vanliga champinjoner
1-2 huvud spetskål
pizzadeg eller annat gott bröd att grilla (vi köper deg på lokala pizzerian)
Olivolja
Grillolja (typ marinad)
Salt
Recept till Baba Ganoush hittar du här.
Skär sötpotatisen i tjocka skivor (minst 2-3 cm) och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten.
Pensla kålen med olivolja och salta. Pensla grillolja på svampen. Gör ett snitt i övre delen av purjolöken så du kan skölja bort jord och sand. Börja grilla delade auberginer (se Baba Ganoush), purjolök och spetskålen, rotera runt på grillen så de både får lite yta och sedan får gå en stund på indirekt värme, kålen ska bli ganska mjuk men inte helt sladdrig tycker jag. Purjolöken är världens enklaste grilltillbehör, när du sköljt av den behöver du bara lägga den på grillen. De yttersta bladen blir svarta men de pillar du bara bort, mitten blir otroligt söt och god!
När du lagt spetskålen lite åt sidan på grillen och auberginen är klar så grillar du champinjonerna på båda sidor. Pensla den kokta sötpotatisen med lite olivolja och salta lätt, grilla sedan på direkt värme så får den en krispig yta som är supergod! Sist av allt grillar vi bröden – jag drar bara ut pizzadegen lite halvtjockt och lägger den över direkt värme (passa noga, det går fort) och vänder den efter någon minut. Sjukt gott vill jag lova!

Lindonesisk sallad med fläskkarré
Dressing/sås
120 g jordnötssmör
saft från 2-3 pressade lime
1 bit vitlök
1 bit chili
2 tsk fisksås
1 msk sojasås
ca 1 msk kokossocker
ca 1-2 tsk sirap
Mixa allt till en slät dressing – späd ev. med lite vatten, den tjocknar lätt lite och det är lättare att fördela den om den är hyfsat tunn. Försök att inte äta upp all sås redan nu.
Gör sedan en sallad på, tja, vad du nu har! Gärna olika texturer, storlekar och färger, lite varmt, lite kallt osv. Min sallad består av:
kruksallad
kokta rödbetor
avokado
strimlad morot
cocktailtomater
gurka
strimlad rå kålrabbi (Olivers favorit)
Till det serverade jag strimlad, grillad fläskkarré som marinerats över dagen. Salladen ska HELST kastas ihop med dressingen, men för att barnen skulle kunna välja bara de grönsaker de själva ville så blev det uppdelat i högar på ett stort fat, med dressingen bredvid. Vill man köra salladen som ensamrätt så är några pocherade ägg toppen, men jag tror som sagt att det här kommer bli sommarens grillsällskap…
