Frallor med havregryn

Ja har du tur så får du ju tag i jäst trots att alla verkar hamstra just det – eller så är du en av dem som hamstrat jäst 😉 Det här receptet är baserat på Leilas tekakor, men jag gör mina något tjockare och delar dem på mitten när vi äter dem, annars blir det så mycket bröd tycker jag. De blir väldigt saftiga och goda, och är dessutom suveräna att peta ner i brödrosten. Jag kör mina i en kitchen aid, men gör du dem för hand kan du lätt dubbla receptet. Jag använder dessutom bara dinkelmjöl eftersom jag inte alls upplever att jag får ont i magen av det, jämför med vanligt vetemjöl, tydligen ska det vara någon skillnad i vilken sorts gluten det är i, men det får var och en avgöra. Vill du göra med vanligt vetemjöl går det lika bra!

Frallor (eller tekakor) med havregryn, 12 st

3 dl mjölk
3 dl fil eller yoghurt
5 dl havregryn
150 g smör
1 msk sirap
3/4 msk salt
25 g jäst (ett halvt paket)
2 dl fullkornsmjöl (jag använder dinkel)
ca 3-6 dl siktat dinkelmjöl

Värm upp mjölk och fil tills det börjar ryka om det men inte kokar. Lägg i havregryn, sirap och smöret – det kommer smälta ner av sig självt. Låt det stå i ca 20-30 minuter tills det är 37 grader och havregrynen svält. Smula ner jästen och blanda väl. Blanda i mjölet, först fullkorn och kör eller knåda för hand en stund. Det siktade mjölet blandar du i lite i taget tills det blir en ganska lös men inte kladdig deg. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter.

Ta upp degen och dela den i 12 bitar, utan att jobba med den direkt. Forma bara lite hastigt en rund bulle och platta ut till den tjocklek du själv vill ha på frallorna, mina är nog ca 1,5-2 cm. Nagga lätt med gaffel och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 10 minuter, låt svalna på bakgaller under bakduk.

Servera med ett tjockt lager smör, ett blad sallat och en god ost!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s