Marängtårta med solgul vaniljkräm

Det är lätt att förstå varför den här tårtan blir en favorit just runt påsk, för äggkrämen i mitten (vaniljkrämen) blir så otroligt vackert solgul, speciellt med våra egna ägg. Det går att toppa den med vilka bär eller frukter man vill, i dag tog jag physalis och passionsfrukt men vill man kan man tex ta skivad mango, skivade bananer, vindruvor, jordgubbar, hallon eller i princip vilken frukt som helst faktiskt.

Marängtårta med solgul vaniljkräm, 6-10 personer

Marängbotten:
4 äggvitor
3 dl socker
några droppar ättika
4 dl puffat ris (osötat)

Vispa äggvitorna och ättikan till ett mjukt fluff, tillsätt sedan sockret lite i taget tills sockerkristallerna löst upp sig. Rör ner det puffade riset och bred ut allt på en plåt med bakplåtspapper – alternativt forma två likadana rundlar om du hellre vill ha en rund tårta. Gör du dem på hela plåten så gör en liten ”skåra” så blir det lättare att dela. Grädda mitt i ugnen på 120 grader i ca 80 minuter. Ta ut och låt svalna.

Vaniljkräm (äggkräm):
4 äggulor
1 dl socker
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
100 g smör

Blanda allt utom smör i en kastrull, värm under omrörning tills det nätt och jämt börjar sjuda och krämen tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen och lägg i smöret, rör om tills det smält. Ställ krämen kallt tills det är dags att sätta ihop tårtan.

Dekoration:
2-3 dl vispad grädde
bär eller frukt av valfri sort

Dela marängbotten i två bitar, lägg på vaniljkrämen på den ena. Den tenderar att rinna ut lite över kanterna, men det gör inte så mycket (fast ta ett fat som inte är för litet!). Lägg över den andra halvan, bred över den vispade grädden och garnera med frukt och/eller bär. God att servera direkt, men även god dagen efter om det blir något över!

2 reaktioner på ”Marängtårta med solgul vaniljkräm

  1. Pingback: Januari till juni | godatankar.com

  2. Pingback: En påskafton | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s