Tiramisuglass

Det är få saker maken älskar så mycket som Tiramisu, så när han fyllde år i går så var det det som stod på önskemenyn. Men jag blir ju ibland lite uttråkad av att göra exakt samma recept hela tiden, så jag tänkte att jag gör om receptet lite och gör det till glass i stället. Det blev sjukt bra! Dels så tror jag att man utan problem kan tina den helt och få en helt vanlig tiramisu (om man tex vill göra den långt i förväg) men sen var den också toppen just som glass. Tack vare den kondenserade mjölken så blir den heller inte isig, så man behöver ingen glassmaskin heller utan monterar bara ihop den precis som vanligt men fryser den sedan.

Lika gott som glass som ”vanlig” dessert

Tiramisu-glass 6-8 portioner

1 paket savoidkex
1,5 dl kallt, starkt kaffe
2-3 msk valfri likör eller sprit (tex kahlua eller rom)

250 g mascarpone
3 äggulor
3 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
0,5 burk kondenserad mjölk

Ca 0,5 dl kakao

Börja med att göra i ordning kaffet, smaksätt efter eget huvud.
Vispa sedan äggvitorna till mjuka toppar i en ren skål, vispa vispgrädden fast men inte smörig och vispa sedan äggulor och vaniljsocker fluffig. Tillsätt den kondenserade mjölken i grädden, och blanda sedan ihop allt med en slickepott till en slät, krämig smet. Ät lite av smeten (för det går inte låta bli).

Lägg en tredjedel av smeten i botten på en form (eller gör glassen i portionsformar direkt om du har plats i frysen) och pudra över generöst med kakaopulver. Doppa savoridkexen hastigt i kaffet och lägg dem över det första lagret smet. Upprepa en gång till och avsluta sedan med den sista tredjedelen smet, för att sedan toppa med kakao. Täck över Tiramisun med plastfolie eller ett lock och ställ nu antingen i kylen ett dygn för att äta som vanlig tiramisu, eller frys ett dygn för att äta som glass. Tänk bara på att om du fryst in den så behöver den stå framme ca 1 kvart för att gå att hantera och skära i.

Tiramisuglass!
Ett tjockt, pudrat lager med kakao är en av nycklarna!

En reaktion på ”Tiramisuglass

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s