Vårfräsch tomatsoppa

Soppa kanske inte låter så vårigt, men den här är som att äta flytande grönska och utan mejerier i som ”tynger ner” den. Jag har kvar färskfrysta, hackade tomater sedan i somras (bästa sättet att spara tomater om du frågar mig) som jag blandade med krossad tomat från affären, det bidrar såklart med extra smak, men självklart kan du göra soppan på bara köpetomater. Den är enkel att göra och lätt att variera kryddningen på – vill man ha lite mer fart i den rekommenderar jag att ha i färsk chili, men ta i med försiktighet eftersom det inte är någon grädde eller liknande som dämpar hettan.

Vårfräsch tomatsoppa, ca 6 portioner

1 zuchini
½ purjolök
4-8 klyftor vitlök
2-3 dl vitt vin (kan uteslutas men då behövs mer syra)
3 burkar ekologisk krossad tomat
5 dl vatten
2-3 buljongtärningar efter önskemål
salt, svartpeppar
ev. chili
olivolja

Till servering : vispad creme fraiche, mozzarella (mini eller i bitar) eller lite stekt halloumi.

Kärna ur zuchinin lite lätt, hacka sedan den, eventuell chili och purjolöken grovt. Fräs i din soppkastrull med lite olivolja i några minuter. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med sidan av din kniv och låt dem fräsa med ytterligare en minut. Häll på vin och låt det koka ihop i ca 5 minuter, tillsätt sedan krossad tomat, vatten och buljong. Låt det stå och småputtra i ca en halvtimme, ta av från värmen och mixa med tex stavmixer tills den är så slät som du vill ha den. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med minimozzarella och ett riktigt gott bröd.

Gillar du den så lämna gärna en kommentar, då blir jag extra glad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s