Oxrullader med vulkansås

Det här är ett recept som jag minns att mamma gjorde hemmavid när det var fest, och det är verkligen något utöver det vanliga i sina smaker, fast det egentligen inte är så komplicerat. Däremot tar det lite tid att göra och är lite pilligt just när man ska göra rullader, men inte svårt! Sen kanske man inte ur klimatsynpunkt ska äta kött med bacon och mer köttfyllning varje dag direkt, men vill man ha något lite lyxigare ibland så är detta något av det godaste man kan äta.

Två snabba reflektioner innan jag börjar – ett, det är sjukt svårt att fota kötträtter så det ser gott ut? Och två, gör likväl en stor omgång, det tar inte så mycket längre tid när du ändå håller på, detta receptet är för ca 8 personer.

Oxrullader med vulkanisms och hett mos, ca 8-10 personer

8-10 bitar lövbiff
1 pkt bacon
1 stor fläskkorv eller två små (julkorv eller köttkorv går också bra)
2 rödlökar
ca 5 dl rödvin
6-8 klyftor vitlök
3-5 blad lagerblad
1-2 buljongtärningar oxbuljong
cayennepeppar
5-6 nejlikor
ca 2-3 msk vetemjöl plus lite att rulla oxrulladerna i.
smör eller olja att steka i

Börja med att hacka båda lökarna och fräsa den ena löken (den andra sparar du en liten stund i en skål eller nåt). Sen tar du köttkorven (japp, den lite grådassiga, sladdriga råa korven, det här låter konstigt men det blir makalöst gott) klipper upp den i ena änden och roar dig med att trycka ut innehållet i stekpannan med löken. Den är ganska degig, så nu får man hacka lite i den, så att den blir lite som köttfärs. Bryn tills den är genomstekt och ställ åt sidan.

Ungefär så här ska det se ut. Smaka, det är riktigt gott!

Sen lägger du ut lövbiffen platt och saltar och pepprar på den, innan du lägger på en halv skiva bacon i den ände du tänkt börja rulla ifrån. Lägg på ungefär en matsked av korv-fyllningen, ovanpå baconet.

Sen kommer den pilligaste biten, rulla ihop till en boll genom att vika in långsidorna först och sen samtidigt försöka rulla lövbiffen ”på längden” till den blir som en stor köttbulle.

Fäst sedan den lösa änden med en tandpetare (den tar man bort vid servering sen). När ”köttbollarna” är klara så rullar du dem i vetemjöl.

Bryn dem först ”stående” i ordentligt med smör på båda kortsidor och sedan runtom, det ger dels en god smak men gör även att de inte rullar ut sig.

Skala och krossa vitlöksklyftorna genom att trycka till dem med bredsidan av kniven. Lägg på dem och resten av löken, samt nejlikor och lagerblad. Häll på ungefär 5 dl vin och fyll sedan på med vatten tills det nätt och jämnt täcker köttet. Krydda med cayennepeppar och buljong (eller fond), skyn ska bli het och kryddig!

Låt nu småputtra under lock i ungefär 1,5 – 2 timmar. Under sista timmen gör du ett riktigt gott potatismos med mycket salt och vitpeppar. De sista tio minuterna blandar du till en redning av mjölet och lite vatten och rör ner det i skyn. Låt det koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

När man serverar det här så är tanken att man ska göra som en lite vulkan av moset och toppa med den heta skyn så den liksom rinner ner över sidorna (det kanske märks att det här receptet från början är från 90-talet?). Och vad sjutton, barnen tycker det är roligt att äta så med, så vi gör så nu också! Servera med valfria grönsaker, såklart.

2 reaktioner på ”Oxrullader med vulkansås

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s