Godaste och smidigaste risgrynsgröten!

Risgrynsgröt är ju liksom ALLTID gott, men eftersom det tar nästan 1½ timme att göra den så kanske det inte är nåt jag gör varje dag direkt… Så här runt jul blir den ju däremot ett måste, och den absolut bästa risgrynsgröten sköter sig själv i ugnen – plus att man slipper vidbrända kastruller…

Risgrynsgröt, ca 8 portioner

2 msk smör
4 dl grötris
4 dl vatten
1 tsk salt
1½ l mjölk (röd)
1 vaniljstång (eller vaniljpulver)
1 kanelstång (går bra utan dock)
½-1 dl socker

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg smör, grötris och vatten i en stor gryta (minst 3 liter) och koka upp. Låt koka 2-3 minuter under omrörning, häll sedan ner salt, mjölk och vanilj- samt kanelstång. Låt det koka upp, under omrörning, tills det kokar ordentligt. Tillsätt ½ dl socker till att börja med, ta sedan kastrullen av plattan, lägg på ett lock och ställ in i ugnen som du samtidigt sänker till 100 grader.

Nu ska gröten stå i ugnen i ca 1-1½ timme, men ta gärna ut den en eller två gånger och rör lite försiktigt i den. Bäst blir den när den är lite, lite tuggmotstånd i  – den går ju färdigt även sedan man tagit ut den. Gör den gärna lite, lite lösare med, eftersom den av samma anledning tjocknar lite allteftersom.  Smaka av om den behöver lite mer socker, annars är det bara att servera!

2 reaktioner på ”Godaste och smidigaste risgrynsgröten!

  1. Pingback: Mina (ätliga) tips till Advent | godatankar.com

  2. Pingback: Friday Things | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s