Blomkålssoppa med jordärtskocka och knaperstekt isterband (eller fläsk)

Jag är ju Buzzador vilket innebär att jag ibland får hem nya produkter för att testa och blogga om, den här gången blev det extra lätt eftersom jag redan stått och vridit och vänt på Arlas syrade grädde – det låter liksom för intressant för att missa. Den här gången hamnade den i en soppa, tänk lite att den funkar att använda där man använder creme fraiche till exempel.

img_2409

Blomkålssoppa med jordärtskocka och knaperstekt isterband (eller fläsk)

2 msk olivolja
2-3 potatisar (inte nödvändigt men den blir lite mer mättande då)
1 blomkålshuvud
1 påse jordärtskockor (7-8 st)
1 gul lök
1 vitlök solo eller 4-5 klyftor vanlig
ca 1 liter grönsaksbuljong (vatten med buljongtärningar)
3-6 dl Arlas Syrade Grädde

Hacka löken grovt och fräs i lite olja, i en stor kastrull. Tillsätt hälften av buljongen (5 dl vatten och en buljongtärning)och koka upp. Skär potatis och jordärtskockor i bitar och lägg ner  buljongen, bryt isär blomkålshuvudet och gör detsamma. Dela vitlöken i ett par delar och lägg ner den med. Häll ev. i mer av buljongen – den behöver inte täcka allt men det mesta ska ligga under vatten. Låt koka ca 20-30 minuter tills allt är mjukt – mixa sedan med stavmixer direkt i kastrullen tills soppan känns slät. Tillsätt den syrade grädden (mer blir ju krämigare och godare, men såklart fetare) och smaka av med buljongtärning, salt och peppar. Späd ev. med lite vatten om den blir alltför tjock.

Knaperstek fläsk eller som jag gjorde – stek älgisterband i bitar. Häll upp soppan i skålar och lägg det knaperstekta tillbehöret ovanpå och servera. Svamp blir också gott, stek det så det får ordentligt med yta det med bara. Ringla gärna över lite chiliflingor och tryffelolja, om du råkar ha det till hands!

img_2407

img_2416img_2404

Kan säga att hela familjen älskade den här soppan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s