Saffranssmörbullar

Jag har ju varit så makalöst sugen på lussekatter, men när jag såg Lindas fyllda saffranssmörbullar så gjorde jag en snabb vändning – för smörbullar måste ju vara det godaste som finns? Så, jag har ändrat receptet liiite, och här kommer min variant:

img_2496

Saffranssmörbullar, 40 st

50 g jäst
6 dl röd mjölk
2 påsar saffran
150 g rumsvarmt smör
0,75 dl socker
1 ägg, rumsvarmt
0,5 tsk salt
15-17 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarm mjölk samt saffran. Tillsätt alla ingredienser förutom mjölet, och blanda väl – tillsätt sedan mjölet lite i taget tills degen känns smidig. Knåda eller kör i maskin i åtminstone 5 minuter, låt den sedan jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Fyllning

125 g smör
0,75 dl socker
1 tsk vaniljpulver
förslag på smaksättning (välj en, flera eller ingen):
1-2 tsk konjak

några droppar arraksextrakt
russin

Ta upp degen och dela den i 40 bitar, rulla ut till små bollar och platta ut lite så man kan lägga fyllningen i mitten – det går åt en liten tesked fyllning till varje bulle. Nyp ihop kanterna riktigt ordentligt och lägg dem med skarven neråt i en bullform – alternativt kavlar du ut hela degen och skär den sedan i 40 fyrkantiga bitar, lägger dem i en aluminiumform och klickar på smeten, sen viker du över kanterna ovanför fyllningen.

Låt jäsa i ytterligare 30 minuter, pensla sedan med uppvispat ägg och garnera med lite pärlsocker (eller russin om du vill ha dem mer som lussekatter). Grädda i mitten av ugnen på 250 grader, 7-10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

Sjukt gott!! (jag kan ha ätit tre på raken, men frågar nån som kommer jag hävda att det bara var två)

img_2494

img_2498

Den här lilla mannen tyckte att de var oerhört goda med!

img_2492

En reaktion på ”Saffranssmörbullar

  1. Pingback: Mina (ätliga) tips till Advent | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s