Dubbla mandelkakor

När det är någon form av högtid, jul, påsk eller födelsedagar, så bakar alltid mamma (minst) två olika sorters kakor, det är arrakskakor och dubbla mandelkakor. Av någon anledning har jag aldrig riktigt kommit mig för att baka dem själv (hon bjuder ju på dem liksom), men idag kände jag att jag ville baka lite egna kakor att ha till advent och jul. Det här är en sjukt god kaka, och den går inte att jämföra alls med tex chokladbiskvier som ofta görs på mandelmassa (vilket bara blir äckligt om ni frågar mig), de här är sega och lite krispiga i kanterna, med en mjuk fyllning i mitten. Jag valde att göra en marängsmörkräm istället för mammas klassiska, men jag lägger in båda alternativen här i receptet.

biskvi

Dubbla mandelkakor (mandelbiskvier), ca 30 st dubbla

6 äggvitor
5 dl florsocker
300 g mald mandel (godast om du maler själv, utan att skålla)

Vispa äggvitorna hårt, vänd ner florsocker och mald mandel. Klicka eller spritsa ut ca 60 st på plåtpapper, de flyter bara ut lite så försök platta ut de värsta topparna. Grädda i 10 minuter mitt i ugnen, på 175 grader. Jag kan säga att man kan faktiskt stanna här, för de är galet goda även i det här tillståndet!

Marängsmörkräm (alternativ 1)

2 äggvitor
1 dl socker
125 g smör, rumstempererat

Lägg vitorna i en riktigt ren skål och häll på sockret. Ställ över ett vattenbad och rör om tills sockerkristallerna löst upp sig helt. Ta bort skålen från vattenbadet och vispa nu med elvist (i minst 5 minuter!!!) tills det blir en riktigt fast maräng som nu har svalnat.  Tillsätt smöret lite i taget och vispa ordentligt mellan.

Mammas Smörkräm (alternativ 2)

75 g smör, rumstempererat
1 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker

Vispa ihop ingredienserna med en elvisp.

Nu är det dags att montera ihop mandelbiskvierna, antingen spritsar du ut fyllningen (mindre kladd, går bra med en vanlig fryspåse du klipper av ett hörn på) eller så kletar du ut den med typ en smörkniv på en biskvi. Tryck på en till som ”lock” – klart! De här förvaras bäst i frysen, och man behöver inte ta upp dem förrän precis när man ska äta dem. Lycka till!

img_2509

En reaktion på ”Dubbla mandelkakor

  1. Pingback: Mina (ätliga) tips till Advent | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s