#16 Saffranskakor med apelsinsocker

I dag var jag och Lukas ute och åkte längdskidor, för första gången på flera år nu! Så jäkla kul det är, jag vet inte riktigt exakt varför egentligen men jag blir rakt igenom lycklig av det. Till en början hade jag sådär perfekt glid och fäste, dessvärre fick jag lite av en ”platåskida” efter ett tag när snön lade sig som en sula under skidan – lite bökigare att åka minst sagt. Jag önskar verkligen att det blir en sån vinter så man kan åka massor med skidor!!! Därav blev dagens recept lite sent, men här kommer det till slut 🙂

IMG_6051

Saffranskakor med apelsinsocker, ca 40 st

200 g smör
4,5-5 dl mjöl
1 kuvert saffran
1 dl socker

till dekor:
1 dl socker
skalet av 1 ekologisk apelsin, eller 2 clementiner

Mördeg är ju klart enklast att göra i en matberedare, men har du ingen sådan går det ju såklart nypa ihop degen för hand. Smält först ca 1 msk av smöret och lägg i saffranet här i så smakerna kommer fram. Blanda sedan alla ingredienser (förutom de till dekoren) och kör hastigt ihop så det precis bildar en deg. Forma till en ”lagom tjock” rulle, beroende på hur stora kakor du vill ha, plasta in och lägg i kylen i minst 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Mortla dekorsockret med citrusskalet. Ta ut rullen och rulla den i sockerblandningen, skär sedan ca 0,5-1 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt dem svalna helt, gärna på galler, innan du lägger dem i en burk.

IMG_6054IMG_6052

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s