#18 Knäckebröd

Man kan ju inte bara äta sötsaker… sägs det. Vill man då baka något gott till julen ändå så kan jag rekommendera att baka knäckebröd, det är superenkelt och man kan toppa det med lite vad man vill. Perfekt till ostbrickan (som hos oss hellre äts kvällen innan julafton när man verkligen njuter av den)!

f0cd8-img_2735

Knäckebröd

25g jäst
2,5 dl mjölk, ljummad
2 tsk honung
4-5 dl mjöl (blanda fritt som du vill)
½ tsk salt

Förslag på topping:
ägg (att pensla med)
flingsalt
chilipeppar eller cayennepeppar
sesamfrön och pumpafrön
kanelsocker

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk, honung och salt. Tillsätt sedan ca 4-5 dl mjöl, jag blandade fullkornsdinkel, rågsikt och grahamsmjöl, och kör i en typ kitchen aid i ca 5 minuter (eller knåda för hand, såklart).

Låt jäsa övertäckt i en timme. Dela sedan degen i 4 delar, varje del ska kavlas ut så tunt att det täcker en hel plåt. Antingen kan man köra dem naturella, eller så kan man pensla med ägg och strö på valfri topping – använd fantasin här! Det är lättare att dela knäckebröden om man skär lite i degen när den ligger på plåten, innan man gräddar den.

200 grader, i mitten av ugnen, i ca 12 minuter! Det gör inget om det inte är helt stenhårt när man tar ut det, det torkar lite utanför ugnen också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s