#19 Citronfisk med kokt potatis och rivna morötter

Nä, nu får vi faktiskt ta en paus från allt julgotte. Mitt i julstöket så pågår ju även en vardag, när barnen ska ha lunch/middag. Det ska gå fort, vara hyfsat billigt, gillas av hela familjen och helst ska allt finnas hemma som standard – och allt det stämmer (oftast) in på det här receptet!

IMG_6100

Det här receptet kan faktiskt gå åt två håll, antingen gör man såsen med vatten och får då en citronsyrlig buljong till fisken, vilket är kanongott, eller så använder man creme fraiche om man är sugen på något mer såsigt. Båda varianterna är goda!

Citronfisk med kokt potatis och rivna morötter, 4 personer
Klart på ca 30 minuter. 

400 g fiskblock (torsk eller sej t.ex.)
50 g smör
1 buljongtärning fiskbuljong
2 dl vatten ELLER 2 dl lätt creme fraiche
ca 0,5-1 dl citronjuice (kan VARMT rekommendera änglamarks på flaska, den är överlägset bäst!)
salt och vitpeppar

Potatis till 4 personer
Minst 4, stora, rivna morötter

Ta fram fisken så den får tina en aning – då blir den lättare att dela. Låt potatisen koka upp (med rikligt med salt). När den kokat upp är det dags att göra fisken. Lägg smöret i en kastrull och låt det bli brynt. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt antingen vatten eller creme fraiche samt buljongtärningen och 0,5 dl citronjuice. Låt det koka upp igen. Skär fisken i kuber, sisådär 3×3 cm, och lägg i den i såsen. Låt det småputtra tills fisken precis faller i sär när du petar på den. Smaka av såsen – jag älskar när den är så syrlig att det liksom drar i käkarna så jag brukar lägga till mer citronjuice här, men det gör du efter din egen smak. Servera med kokt potatis och mängder med rivna morötter (gärna med sås på).

IMG_6098IMG_6097

En reaktion på ”#19 Citronfisk med kokt potatis och rivna morötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s