Fikonbröd utan jäst

Idag försökte jag följa min ambition att äta mer vegetariskt med en sötpotatis- och majssoppa (himla gott för övrigt) och kände då för ett gott bröd till. Men, som ni vet, det där med att vänta på att saker ska jäsa (eller ens ha jäst hemma) är ju inte riktigt min grej, så det fick bli ett bröd utan jäst. Funkar bra att rosta eller mikra så blir det som nytt igen, precis som med scones. Nu tål jag ju inte nötter, vill man ha i det så funkar det bra med, men jag hoppar som sagt över.

IMG_6363

Fikonbröd, en limpa

4 dl dinkelmjöl
1 dl grovt mjöl
1 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 pkt (ca 200-250 g) torkade fikon
1 dl pumpafrön
4 dl fil eller yoghurt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Hacka fikonen grovt och tillsätt dem och pumpafrön till den torra blandningen. Tillsätt fil och rör ihop till en klibbig deg. Smöra en avlång brödform och lägg i smeten/degen. Grädda längst ner i ugnen i en timme, ställ gärna en liten skål med vatten i ugnen med så får du en knaprig yta!

IMG_6364
IMG_6361

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s