Extra frasig focaccia

Någon gång för en herrans massa år sedan, tror faktiskt det var när min äldsta var bebis, så satt jag och kollade på en massa knasiga matlagningsprogram under dagarna. En sak som jag har plockat med mig var ett knep för att göra en riktigt krispig och frasig Focaccia, för även om man använder en massa olja så blir den inte lika bra utan det här knepet.

IMG_6413
IMG_6403

Extra frasig Focaccia
1 långpanna (eller något mindre form om man vill ha den lite högre)

25 g jäst (ett halvt paket)
3+1 dl vatten (typ rumstempererat)
500 g mjöl (jag använder nästan alltid Dinkel, tycker det är bättre för magen)
2 tsk salt
2 msk olivolja + till formen

Topping:
0,75 dl vatten
0,75 dl olivolja
flingsalt eller örtsalt
valfritt: soltorkade tomater/cocktailtomater/färska örter/oliver

Lös upp jästen i 3 dl vatten samt olja – jag gör degen i min kitchen aid men den går ju göra för hand med. Blanda salt och mjöl, och rör ner det i vattnet på låg hastighet. Tillsätt sedan även den sista decilitern, lite i taget, degen ska vara ganska lös men bör inte fastna så mycket på skålens kanter om man gör så här. Kör på medelhastighet i ca 5 minuter. Häll lite olja runt degen för att den ska kunna jäsa mer obehindrat, sätt över plastfolie och låt den jäsa 45 minuter.

Häll lite olivolja i din ugnsform (min är något mindre än en långpanna) och ös ut smeten där i. Dra försiktigt i kanterna på degen tills den stannar i en form som täcker pannan. Täck återigen med plastfolie och låt den jäsa 1 timme till. Nu trycker du ner fingertopparna ganska ordentligt i degen så det blir små fördjupningar – och nu till själva tricket. Blanda 0,75 dl vatten och lika mycket olivolja i en glasburk och skaka kraftigt så det blandas. Häll ALLT detta över degen (det ser mycket ut, jag vet) och salta lätt samt lägg ev. på valfri topping. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 25-30 minuter – då bör all vätska ha sugits upp av degen som nu ska vara gyllene och frasig. Ta ut och låt svalna någon minut, sedan är det bara att hugga in!

IMG_6401
IMG_6411IMG_6410

En reaktion på ”Extra frasig focaccia

  1. Pingback: Svampsoppa med baconkrisp | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s