Semester 2018 – det kroatiska köket

Ja alltså, tredje semestern i Kroatien och jag kan bara konstatera att det nog inte är hit man ska åka för fantastiska matupplevelser. Med det sagt har vi aldrig ätit något som inte varit gott, men maten är enkel och ackompanjeras i princip alltid av ett supervitt bröd och pommes frites. Det är billigt att äta här däremot, speciellt om man väljer den mat de själva väljer (dvs inte nötkött som är markant mycket dyrare), tex cevapcici, grillad fisk, grillad eller friterad bläckfisk. Men det de faktiskt ÄR riktigt bra på är pizza, risotto och pasta!

Förra semestern i Senj bjöd på den bästa pizza vi ätit, men i princip varenda restaurang här erbjuder väldigt god pizza. Den ligger oftast på runt 40-50 kuna (ca 60-70 kr) och räcker till två om man inte är akut hungrig. En sallad (tex den kroatiska ”Sopska” salladen) i en tämligen stor skål går på runt 20 kuna (ca 28 kr) och en dessert (vanligen crepes med nutella) ungefär på samma. Risotto och Pasta kostar ungefär som pastan och kommer i rikliga portioner och det är också den här typen av mat som smakar absolut bäst.

IMG_8142

Vid ETT enda restaurangbesök kom jag ihåg att fota lite mat, alla andra var lite kaotiska med att hålla i ordning på Filip framförallt. Men här var en uteservering på Rijekas gågata i centrum. Massor med grillad bläckfisk i, det fanns på alla menyer överallt!

IMG_8141

Maken tog en blandning av 3 sorters pasta – det här var halva portionen, så man behöver inte gå hungrig!

Vi dricker nästan alltid Radler när vi är här – det är öl och läsk blandat kan man säga, låter inte så gott som det faktiskt är! I värmen blir det superläskande och lagom starkt (2% typ). En stor sådan på 50 cl går på runt 20 kuna och likadant öl –  med lite variationer. En stor flaska vatten på en liter kostar detsamma – men är man inte just på restaurang så är ju en av de bästa sakerna med Kroatien att kranvattnet utan problem går att dricka. Vi gör Filips ersättning på det (utan att koka eller nåt) och dricker det själva och det är absolut inga problem. Det underlättar massor jämför med andra länder där man måste köpa och kånka med flaskor.

IMG_8134

När det gäller mattider har jag inte riktigt fått kläm på hur de själva äter och när, kanske beror det på att det är en sådan stor blandning av turister här nere men det är nästan alltid folk som sitter på restaurangerna och äter. Det är samma mat och menyer både lunch och kväll, men genom att välja lite av den enklare maten åtminstone till lunch så går det komma undan utan några större hål i plånboken.

IMG_8222

Sista kvällen bjöd vårt värdpar på mat, de friterar typ allt i en vedeldad muurikka-liknande grej. 

IMG_8229

Gott och rikligt!

Vill man handla finns det tex Plodine och Interspar som större mataffärer, här varierar priserna ganska mycket om man handlar nära en ”turistort” eller som vi gör här uppe i Viskovo, kan vara bra att veta ifall man tex vill köpa med sig lite viner eller så hem.

IMG_8221

Vårt favoritfika från semestern – Kremsnita. Mums!

De gör ju en del viner här i Kroatien och jag är absolut ingen vinkännare, men de vita viner som heter variationer av ”Zlatan” är oftast något dyrare men fantastiskt goda! Även ”Postup” viner (röda) ska vara bra om jag inte minns fel. Överallt här hittar man ett vin med en liten älva på, finns både som vitt, rött och rosé, det är väldigt billigt (runt 30 kuna) men rosévinet som vi köpt mest av är jättegott. Läskande och lättdrucket!

Något man absolut inte får missa när man är här är ju att äta rikliga mängder med glass! Det är glass av italiensk typ, heter Sladoled på Kroatiska, och en kula kostar mellan 7-10 kuna. Supergott verkligen och vi äter minst en varje dag!

IMG_8058

Fast när man fyller år får man ju en hel glasscoupe såklart!

En reaktion på ”Semester 2018 – det kroatiska köket

  1. Pingback: Semester 2018 – gott & blandat | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s