Den bästa dieten

I går tittade jag och maken på dokumentären ”den bästa dieten” på SvT. I korthet går den ut på att fyra par/familjer får varsin kostplan att följa i fyra veckor och sedan ska de följas upp med blodvärden mm. De olika ”dieterna” är livsmedelsverkets tallriksmodell, vegankost, LCHF och 5:2 fasta och de olika familjerna stöter på lite olika problem med sitt tilldelade område. Det var program två i går och alltså mitt i de fyra veckorna de ska gå igenom.

Jag tycker sånt här är väldigt intressant, att lära sig om vad kost och livsstil gör med en människa. En väldigt cool grej var att de bla visade resultat från ett över 30 år långt experiment på apor, där hälften fått sitt fulla dagsbehov av kalorier och hälften fått 25% mindre i hela sitt vuxna liv. De apor som hela tiden haft ett kaloriunderskott såg SÅ mycket yngre ut än de som ätit hela sin ranson och dödligheten i gruppen med underskott var bara en tredjedel jämfört med kontrollgruppen. Så sjukt? Det skulle ju då indikera att man lever längre och ”yngre” genom att aldrig äta tillräckligt med mat, vilket låter så konstigt …

Periodisk fasta är intressant med, studier visar ju att det är bra för kroppen att vila från att hela tiden processa mat, vilket på ett sätt låter logiskt. När jag jobbar äter jag oftast enligt 16:8 fasta, vilket i praktiken innebär att man fastar i 16h (tex 20:00-12:00) och äter i 8h (12:00-20:00). Det är ingen ansträngning eller uppoffring när man jobbar, men nästan omöjligt när man går hemma… Det gör ingen skillnad med vikten för min del men det är ganska smidigt, och enligt vissa studier då bra för kroppen.

Paj på fullkornsmjöl och med ekologiska ägg.

För övrigt är ju mat rätt viktigt för oss (jag menar, det här är ju till stor del en matblogg) och jag tycker det är väldigt roligt, så vi har kommit ganska långt med att förbättra vår dagliga mat. Vi äter i princip bara produkter med fullkorn och som är mestadels osötade, vi lagar mycket mat från grunden, vi väljer oftast ekologiska matvaror och vi har minskat på vår konsumtion av rött kött. Det känns bra! Jag är extremt glad för att även barnen gärna äter grönsaker och smakar på det mesta, även om det går i perioder om ny mat blir godkänd hos alla.

Nu är det här INTE menat som nån pekpinne eller att skuldbelägga någon, det är bara något vi har tyckt känts viktigt för OSS, var och en väljer ju sina egna strider så att säga.

Det äts en hel del fika här hemma med, ska tilläggas!

Tänker du på nåt när det gäller kosten, eller tycker du inte det är så viktigt?

4 reaktioner på ”Den bästa dieten

  1. Min chef gick in i väggen för ett par år sedan och satsade då på att lägga om sin kost för att få bukt på problemet den vägen, istället för att äta mediciner. Så han har utbildat sig till hälso- och kostrådgivare och har egen firma vid sidan av. Därför har han under det här året gett vår avdelning (och företagets ledningsgrupp) gratis föreläsningar om kost och hur kroppen fungerar. Så himla intressant! Får veta en massa saker som jag tar med mig, t.ex. att D-vitamin man köper på apoteket oftast innehåller dels mindre mängd än vad man egentligen skulle behöva och dels syntetisk D-vitamin – som bara hälften av befolkningen klarar av att ta upp. Dvs, man kan gå omkring och tro att man får i sig D-vitamin via tabletter men i själva verket påverkar det inte ens värden över huvud taget! Vi har också fått lämna blodprover för analys och han har hjälpt oss tolka resultaten. Själv hade jag t.ex. ”potentiellt toxisk nivå” av D-vitamin, dvs ALLDELES för lite. Hade jag ju aldrig fått reda på annars, så nu äter jag 6000 enheter om dagen året om. Igår fick vi lära oss om hur hormonerna i kroppen fungerar och påverkas av kosten, också väldigt intressant!

    Gillad av 1 person

      • Ja visst är det kul! Lite ångestframkallande också. Men min ostbågediet verkar funka – chefen sa att han kämpar för att få så bra värden som jag har. Hade nästan hellre haft dåliga värden, så jag fått en spark i baken att ta tag i det där med ostbågarna…

        Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s