Vår Trädgård

Nu blir det 100% trädgård, dels är det kul att dela med sig men det är också kul att gå tillbaka om några år och kolla hur det växer!

Filip och jag började med en sväng på Nyströms och plantagen i hopp om att hitta fläder-buskar, men det gick så där. Åkte till blomsterlandet sen och hittade två sorter, en klassisk och en röd sort (hette ). Sen har vi fyllt och planterat i några fler pallkragar och lite annat, här kommer en liten guide genom vår trädgård! Vill man se mer finns en film i min profil på Instagram (lindagladh).

Vid vår garageinfart står en otroligt vacker blod-lönn som vi aldrig trodde skulle klara sig, men den frodas! Dock så pass mycket att buskarna under blivit ganska fula, så när de blommat klart ska de tas bort.

Vid skyddet framför vår soptunna klättrar vildvin som ännu inte slagit ut så mycket, men sen har även en lönn av något slag fått fäste här (pilen) och jag har inte hjärta att ta bort den.

  • Precis vid ingången till garageinfarten har vi björk-spirea (a), aronia på stam (b, som för övrigt försörjer oss med bär till sylt för ett helt år!!!), djävulsbuske (c) och nån annan spirea.
  • Vid entrén har jag precis satt en hortensia och här bor även permanent en dvärg-rhododendron.

    Det första man möts av när man går till baksidan är våra fina äppelträd, tror det är Princess och antingen Silvia eller Victoria, något kungligt var det i alla fall.

    Är väldigt glad att det blev varmt nog för bina så det blir pollinering!

    Mellan äppelträd och hönshus hamnade våra tre fläder, min tanke är något åt berså-hållet så jag kommer kanske sätta något mindre i kanterna med. Fläder kan ju bli stor, 3-5 meter står det på den vanliga i mitten och bara något kortare på de röda!

    För övrigt ett superbra tips från skillnadens trädgård (Sara Bäckmo), när man behöver vattna lite större träd och buskar men vill slippa stå en lång stund och dessutom riskera att vattnet bara rinner iväg: ta en hink och borra några små hål i, fyll med vatten och så kommer det rinna ut i lagom takt!

    Närmast kameran är det potatis, till vänster en tidig sort (Timo tror jag) och till höger en helt röd potatis som heter Zoe. De har blivit rätt skadade av frosten som varit så jag hoppas verkligen de tar sig! Strax därefter står mina tre blåbär, varav den mittersta verkar ha lite svårt att ta sig efter jag flyttade den…

    Intill vårt päronträd vi satte i höstas har jag planterat ut mina förodlade Pak Choi. I landet bakom är det mer potatis, en påse blandade sommar-blommor och så smultron. Vi får ju näta in bär så inte hönorna äter upp alla…

    I landet bakom sandlådan är det från vänster till höger: mangold, dill & salladslök (tror dock inte den senare kommer ge nåt resultat), morötter och så vitlök samt ett vinbärsträd.

    Intill vår södervägg odlar jag bondbönor, ärtor samt några sojabönor, de sista hade svårt att ta sig! Här har jag även klämt in några Zinnior. I landet närmast kameran odlar jag just nu bara Tatsoi, där ska det bli zucchini sen med.

    I landet här finns sedan innan rabarber, krusbär och krusvinbär (Josta bär). Har även tryckt in vallmo och nåt mer jag köpte på bomässan tidigare i våras.

    Vid altanen planterades björnbär i höstas, nu har den sällskap av gräslök och hortensia!

    Utanför hönsgården växer Pinkie-Winkie i mitten, en syren-hortensia. Den flankeras av pioner och resterna av tulpaner.

    På den nya delen av altanen bor ett träd vars namn jag glömt och som vi inte gillar, för det tar sig aldrig ordentligt. Kärleksört vid foten!

    På framsidan har vår dvärgaronia-häck tagit sig fint, och de stammade dvärg-syrenerna är numer gigantiska!

    Måste avsluta med ett par bilder på Filip som visar hur glad man blir när man lyckas sätta på vattnet själv 😂😂😂

    Det har hänt mycket i trädgården de senaste åren och det är så himla kul! Från en tråkig, nyanlagd tomt med bara gräs till något som börjar kännas som en trädgård. Kan så lite och testar mig fram på ett mesta, men tycker verkligen det är roligt!

    Vad är ditt bästa trädgårdstips eller din bästa växt??

    Lämna en kommentar