Bara en sommar?

Jag tycker inte att vi gör så storslagna saker sådär, men om jag tänker tillbaka på när vi flyttade hit och inser att vi bara bott på gården en enda sommar – alltså WOW vad vi gjort mycket! Här är det jag kan komma på som vi gjort ute på gården:

Vi har röjt ut i kökslandet och har gjort ett helt nytt potatisland. Vi har röjt ut i blomsterrabatten på framsidan som var igenvuxna så de nu är lite mer välskötta. Vi har gjort ett blåbärsland utanför växthuset och vi har byggt tomatlådor med automatbevattning – och vi har satt upp ett tunnelväxthus!

Kökslandet ser ju inte så mycket ut för världen just nu, men när vi tog över här var det nästan helt igenvuxet. Nu är större delen klar att odla i för i år här!
Så här såg det ut i början av förra sommaren i kökslandet.
Nyanlagt potatisland för förra året – i år blir det växelbruk så jag ska ha potatisen i köksträdgården istället och odla annat här.
Tomatlådorna blev en grönskande hit! Plommonträdet blev däremot angripet av nån ohyra och levererade inga ätbara frukter.
Blåbärslandet på utsidan av växthuset fick också bli blomsterrabatt med krasse och solrosor.

Vi har sågat/huggit ner ett körsbärsträd och ett gäng andra, döda träd. Vi har planterat en rönn och ett äppelträd, vi har bundit upp och klippt ner bärbuskar och hallon. Vi har gjort en stor 4-facks kompost.

Hallon och övriga bärbuskar fick en välbehövlig trimning och har fått växtstöd.
Framsidan fick också lite välbehövlig kärlek och gick från detta…
…till detta.

Vi har gjort en grillplats, börjat anordna den stora ängen och lagat alla stängsel. Vi har börjat röja vid jordkällaren. Vi har tagit bort sandlådan och fyllt igen med jord, och vi har börjat gräva ut för en ankdamm.

Lyckan över att ha en egen grillplats att gå till!
Ca 1 kilometer är det runt vår mark – och så drar man (minst) 3 trådar stängsel. Det blir ganska mycket fast vi inte har så stort!

Vi har renoverat hönshuset (och skaffat höns, vaktlar och ankor – men ankorna är nu tyvärr borta då de knatade iväg en kväll och jag inte hittade dem, nu har troligen räven tagit dem). Vi har skaffat grisar och stängslat till dem. Vi har stängslat en fårhagen och byggt ett får-skjul. Vi har delat in den stora beteshagen i mindre delar.

Växthuset fick ju också agera hönshus i vintras.

Vi har installerat gräsklippare och lagt slinga till den, och vi har fått hjälp att installera solceller.

Tycker det är lite fint med de svarta solcellerna på stallet ändå.

Sen har vi såklart sått och odlat en massa, vi har syltat, saftat, lagt in och frusit in och vi har lämnat äpplen för must. Det blev potatis, tomater, zucchini, hallon, blåbär, blåbärstry, krusbär, vinbär och rabarber att skörda i stora mängder, och en massa som inte lyckades med såklart. Det kommer ta några år innan jag har hundra kläm på hur denna platsen funkar att odla på och vad som funkar och inte funkar – vi lär oss lite hela tiden.

Det är varken för att stressa eller skryta detta, jag vill bara klappa oss själva på axeln – för vad vi jobbat på! Inte illa av två heltidsarbetande vuxna med tre barn – det är ju just detta ”jobbet” vi egentligen skulle vilja kunna göra på heltid.

Planerna för denna sommaren har jag ju redan skrivit lite om, och det kommer såklart bli mer om det med framöver – att planera är ju halva nöjet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s