Det kan inte bli mer ekologiskt än så här!

Vi lägger mer pengar på mat varje månad, än vad vi lägger på ”hyra”. Mat är mer än bara något man intar för att få energi eller inte vara hungrig, mat är en .. livsstil, en hobby, ett nöje, tja, väldigt mycket mer än bara kost. Jag är väl visserligen den drivande i familjen när det gäller matfrågan, men även maken är överens om att det ska vara BRA mat vi äter och ger barnen. Därav hittar man inte (eller åtminstone väldigt sällan) vitt bröd eller söta youghurtar här hemma, barnen får lite grövre bröd och vanlig, ekologisk A-fil.

En givet steg på vägen där är att handla ekologiskt, i så stor utsträckning som det är möjligt. Mjölk, fil, ägg, smör och frukt är några saker som vi i princip enbart köper ekologiskt, en något kostsam ”lyx” som vi ändå har valt att unna oss och barnen. Något som däremot ofta är alldeles FÖR stor prisskillnad på så är det ju vanligt och ekologiskt kött – åtminstone om man handlar i butik. Nu har jag turen att vara en av de få som får köpa lite kött från en helt fantastiskt liten, självförsörjande och ekologiskt gård en bit utanför Jönköping. Man slaktar EN ko, och sedan får jag och några kollegor möjligheten att köpa en del av det de inte kan äta upp själva för en väldigt rimlig peng. Korna går ute (fritt på gården) året om, och får inte ens ensilage, utan det är riktigt gräs som gäller.

Häromdagen var det dags, och jag beställde 30 kg kött (det blir helt enkelt en massa olika bitar, samt en del nötfärs). Den här gången fick barnen följa med ut, och förutom att bonden är helt fantastisk och berättar om djuren och allt för barnen, så fick vi även möjlighet att kika runt lite på gården. Jag önskar att jag tagit kort på de 2 dagar gamla kycklingarna, för de var helt bedårande, men här kommer några andra av djuren vi stötte på:

Den här bjässen hette Leif (om jag inte minns fel), han var 4 år gammal och pappa
till en drös kultingar. Helt otroligt stor!!! (ledsen för kassa mobilbilder)
Hade man inte sett honom i förhållande till bonden på förra bilden så hade det
inte gått att se hur stor han var.. Varmt och gott i komposten var det ju med 😉
Söta kalvar, nästa års nötkött…. Helt bedårande dock, hade nog haft lite svårt för
att slakta dem själv.
En MASSA söta små griskultingar fick vi se med, tur att man inte själv hade 11 barn
på en gång att ta hand om!!!

Lukas hade jätteroligt, Oliver var mer svårflörtad. Han är lite rädd för de stora korna, och en stor häst, men gick ändå gärna runt och kikade. Tror att båda två tyckte att kycklingarna var absoluta favoriten, eller möjligen gårdens vakthund.

Väl hemma var det dags att fylla upp frysen, vet av erfarenhet att köttet är helt fantastiskt… Dessutom är det ju oerhört mycket nyttigare, med mycket mer av tex omega 3, i och med att det är gräsbetande, frigående djur det handlar om. Jag säger bara en sak, på lördag kommer det bli en heeeelt fantastisk oxfilé….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s