#14 Ingefärskakor med kanelsocker

Antingen har jag blivit gammal eller så har jag blivit lat (eller båda delar), men nu för tiden uppskattar jag småkakor på ett annat sätt än när man var mindre. Dels är de vansinnigt enkla att göra och dels är det ju alldeles perfekt att ta en liten kaka till kaffet. Blir man bortbjuden är de dessutom en perfekt gå-bort-present! Idag blir det ingefärskakor, de smakar lite som pepparkaka men ändå inte och de är framförallt inte alls så söta som pepparkakor är.

IMG_6059

Ingefärskakor med kanelsocker, ca 40 st

200 g smör
4,5-5 dl mjöl
1 msk mald ingefära
1 dl socker

till dekor:
0,5 dl socker
1-2 tsk kanel

Mördeg är ju klart enklast att göra i en matberedare, men har du ingen sådan går det ju såklart nypa ihop degen för hand. Blanda alla ingredienser (förutom de till dekoren) och kör hastigt ihop så det precis bildar en deg. Forma till en ”lagom tjock” rulle, beroende på hur stora kakor du vill ha, plasta in och lägg i kylen i minst 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut rullen och rulla den i kanelsockret, skär sedan ca 0,5-1 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt dem svalna helt, gärna på galler, innan du lägger dem i en burk.

IMG_6061IMG_6058

En reaktion på ”#14 Ingefärskakor med kanelsocker

  1. Pingback: Helgtips | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s