Apfelstrudel med filodeg på två sätt

Idag spenderade jag och Lukas en härlig vinterförmiddag i skidspåret i Hallby, verkligen fantastiskt! På något sätt kändes det efter det extra passande att bjuda lite gäster på just Apfelstrudel. Jag kunde inte riktigt bestämma mig för om jag skulle hålla mig så nära originalet som möjligt eller om jag skulle göra en ny, ”enklare” (den andra är inte svår, därav ””) variant, så jag gjorde båda delar. Vi börjar med den som är närmast originalet – även om det då inte ska vara filodeg…

IMG_6457

Apfelstrudel med filodeg, 4-6 personer

5-6 ark filodeg
125 g brynt smör , varav ca 6 msk är till fyllningen.
3 stora äpplen
1 dl russin (blötlagda i lite rom om man vill vara lyxig)
4 msk muscovadosocker
1,5 dl ströbröd
1 msk kanel

IMG_6455

Sätt ugnen på 200 grader, börja sedan med att bryna smöret. Ok, man MÅSTE inte bryna smöret, men det blir SÅ mycket godare! Skala och skiva äpplena tunt och lägg dem i en stor plastpåse, ca 3 liter. Blanda ströbröd, socker, kanel och 6 msk av det brynta smöret till en lite smulig massa i en skål. Häll blandningen över äpplena, tillsätt russin och blanda om allt väl. Nu tar du fram filodegen – lägg bladen på varandra och pensla med brynt, smält smör mellan lagren. Pensla även sista lagret med lite smör. Bred ut äpplena över nästan hela ytan, men lämna ca 6-7 cm i ena kortändan utan äpplen. Rulla nu ihop det hela som en rulltårta – det ska rullas TAJT – från den fyllda kortändan till den utan fyllning. Lägg över rullen på en plåt med bakplåtspapper och se till att skarven hamnar underst. Pensla med lite smör och strö över en gnutta socker för att få en fin, krispig yta.  Grädda lite längre ner än mitten av ugnen i ca 40 minuter. Servera med vaniljglass.

IMG_6452

Apfelstrudel med filodeg, den extra enkla varianten, 4-6 personer 

5-6 ark filodeg
ca 60 g brynt smör
200 g mandelmassa
1 msk kanel
3 stora äpplen

IMG_6456

Sätt ugnen på 200 grader, börja sedan med att bryna smöret. Ok, man MÅSTE inte bryna smöret, men det blir SÅ mycket godare! Skala och skiva äpplena tunt och lägg dem i en stor plastpåse, ca 3 liter. Tillsätt kanel och skaka runt. Nu tar du fram filodegen – lägg bladen på varandra och pensla med brynt, smält smör mellan lagren. Pensla även sista lagret med lite smör. Bred ut äpplena över nästan hela ytan, men lämna ca 6-7 cm i ena kortändan utan äpplen. Riv över mandelmassan på ett grovt rivjärn. Rulla ihop det hela som en rulltårta – det ska rullas TAJT – från den fyllda kortändan till den utan fyllning. Lägg över rullen på en plåt med bakplåtspapper och se till att skarven hamnar underst. Pensla med lite smör och strö över en gnutta socker för att få en fin, krispig yta.  Grädda lite längre ner än mitten av ugnen i ca 40 minuter. Servera med vaniljglass.

IMG_6453

4 reaktioner på ”Apfelstrudel med filodeg på två sätt

  1. Pingback: Påskplanering | godatankar.com

  2. Pingback: Hemgjord Äppelsaft | godatankar.com

  3. Pingback: Höstlistan | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s