Jordiga trädgårdsplaner

Det känns som om min lilla tillfälliga vårdipp har börjat släppa och allt känns lite mer som vanligt – vilket för mig innebär en ganska positiv syn på det mesta. Jag är ju en sån där person (som motsatsen avskyr) som vaknar varje morgon och är glad och positiv (om än trött), för absolut inget har ju hunnit inträffa som tar bort den känslan! Tänker att det om något säger att man är en person som har ett halvfullt glas som utgångspunkt.

Ser fram emot helgen som verkar bli kanonfint väder på, tänker att jag ska peta ner de sista sorterna tomat (Brandywine gul och röd) och sedan kanske fortsätta röja lite i min köksträdgård. Efter lite inlägg hos bloggar jag följer så petade jag och Filip ner lite frön direkt i två pallkragar i veckan, spenat, sallat, rädisor och sommarmorot. Känns lite galet när bara översta 2-3 centimetrarna är tinade, men det ska ju gå säger de som vet. Och på ett sätt känns det logiskt, inte sjutton har naturen försått grönsaker, fröna ligger ju där och väntar själva på att det ska bli lagom tid för dem att gro. Försådder inomhus tycker jag är jobbigt, så jag försår verkligen bara det som MÅSTE försås (tomat, chili och kronärtskocka i dagsläget). Nu har vi ju inte uterum och heller inget växthus än, så jag får tänka lite annorlunda kring min växtplanering i år.

Undrar om jag kommer kunna matcha förra årets tomater, det var verkligen ett toppenår!

Potatis ska det bli med såklart, men jag har inte lika bråttom med den i år – kanske köper jag några få av en riktigt tidig sort, annars kommer jag nog satsa på sådana som även kanske går att lagra. Hoppas på enorma mängder bär då vi har MYCKET bärbuskar (för övrigt även typ 200 m aroniahäck!), det enda jag inte hittar att vi har är amerikanska blåbär. Det är ju en personlig favorit, så det ska jag försöka hitta och köpa – tar gärna emot bra tips på plantskolor runt Gränna-trakterna, innan har jag haft både Backamo, Höglunds och Nyströms på nära håll. Klart det går åka dit nu med, men kanske finns något bra på närmare håll med?

Det här liksom… Blåbärskrabbelurer med lönnsirap – hur ska man klara sig utan?

Förresten, när jag har varit ute och grejat i vårsolen så har jag märkt att mot ladugården är det kanonläge – tänker sätta lite lådor här mot söderväggen att ha tomater i. Ungefär 70 m till potatislandet – men det får funka. Vet ju heller inte riktigt vad det är för utmaningar här i form av sniglar, ohyra, bladmögel och liknande, vi hade nästan inga sniglar i vårt gamla hus så har inga riktigt bra strategier mot det? Kanske får skaffa myskankor i så fall… (Kan de bo ihop med höns???)

Tänker i så fall bygga några enkla, större lådor med markkontakt (dvs ingen botten) och med stöd för tomaterna. Tror det är ett ypperligt läge!

Önskar er en riktigt skön helg i solen!

En reaktion på ”Jordiga trädgårdsplaner

  1. Pingback: Vad mycket det har hänt! | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s