Blåbärskrabbelurer med lönnsirap

I helgen var vi ju på utflykt, och eftersom våra blåbärsbuskar just nu är fulla av stooora amerikanska blåbär så plockade jag en skål och gjorde en variant på krabbelurer. Det går ju såklart även ösa i nyplockade blåbär direkt på plats, då kan du plocka dem i skogen! Blåbär och pannkakor har ju sin smakkompis lönnsirap (en favorit, men det vet ni ju), så istället för att vända krabbelurerna i kanelsocker ringlade vi på lite sirap. Alltså det kan vara något av det godaste vi ätit, men det säger jag ju i och för sig ofta om sånt vi äter utomhus…

Serveras såklart med kokkaffe….

Det här receptet är lagom till fika för ungefär 4 personer, eller som lite lättare lunch/mellis för 2-3 personer. Bara att dubbla vid behov alltså!

Krabbelurer

Blåbärskrabbelurer, lagom till fika för 4 personer

3 dl mjöl (jag använder alltid dinkel)
1,5 dl fullkornsmjöl
2 ägg
1 dl socker
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
Blåbär efter tycke och smak, jag hade i ganska mycket, kanske runt 3 dl.
Smör eller olja till stekning
Lönnsirap till servering (det går ju bra med vanlig sirap med, eller att vända dem i socker)

Blanda alla torra ingredienser, rör sedan ner mjölk och ägg till en slät smet. Rör ner blåbären om du har med dem hemifrån, annars gör du detta på plats vid elden. Häll upp smeten på någon form av flaska eller termos, jag brukar använda en tom ketchupflaska eller juiceflaska. Har man blåbär i måste man ju dock skruva bort hela korken när det ska ut, annars är det perfekt att trycka ut smeten.

Passa kanterna!

Värm en stekpanna över eld, häll i olja eller smör och dutta i små ”plättar” av smeten. Vänd när de är gyllenbruna, och när de är klara lägger du upp dem och ringlar över lite sirap och lägger till färska bär. Supergott!

Ni testar väl?

2 reaktioner på ”Blåbärskrabbelurer med lönnsirap

  1. Pingback: Fika! | godatankar.com

  2. Pingback: Jordiga trädgårdsplaner | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s