Drömmar

Jag skulle utan problem kunna spendera minst de 6 sommarmånaderna och vara ledig på heltid för att fixa med gården – om jag hade haft en oändlig ekonomi. Men även om nu en vinst på lotto kanske inte LOGISKT sett känns trolig så finns ju ändå möjligheten där – och därmed betalar jag för rätten att drömma, som en kompis sa så klokt om lottoavgiften.

Så vad SKULLE jag vilja göra då? Jo vi har en lång lista såklart… Jag ska dela hela listan en dag, men idag tänkte jag fokusera på trädgårdsprojekt jag skulle vilja göra, eftersom längtet efter grönska och odling aldrig är så stort som nu. Så här kommer våra trädgårdsplaner (som kommer förverkligas i takt med ork, tid och pengar):

Trall och pergola vid växthuset

Utmed långsidan av växthuset har vi planterat en massa amerikanska blåbär av olika slag, och framför växthuset på gräset står idag den köksbänken som skymtar på bilden ovan. Här skulle vi vilja bygga ett litet trädäck med pergolafunktion, dels för att få en gnutta skugga i växthuset under sommaren men framförallt för att få en bra och mysig arbetsyta. Den skulle jag vilja kanta med land där vi kan odla klätterväxter och lite annat – kanske rosor? Den låååååångsiktiga planen med den platta gräsytan kring växthuset är att den ska få bli riktigt, riktigt lummig. Skulle även vilja plantera pil här och fläta ihop till ett grönt ”tält”, både för barnens skull men även för att det skulle ge en bra plats för hönorna att söka skydd i från sol och rovfåglar om det behövs. Vi har dragit fram vatten till köksbänken redan nu, vilket är oerhört praktiskt!

Stenpartiet framför huset

Det här stenpartiet är något av en pest – supermycket ogräs och i somras blev lösningen att helt enkelt låta det som såg ok ut få växa vidare där – mestadels viol, något slags fluffigt gräs och lite annat (plus tistlar och maskros som jag ryckte bort). Här vill jag bygga terrasser istället, alltså odlingslådor i olika höjder. En del av stenslänten är ganska flack, så jag tror det blir svårt att bygga bort hela, men vi kan nyttja den till viss del ändå. Närmast själva gårdsmarken och längst till vänster här ovan är slänten dock lite brantare och jag tror att två lådor här vore perfekt. Jag tänker mig perenner och kanske lite buskar här, lättskött och frodigt.

Längsmed kanten skulle jag vilja matcha ”häcken” av kantnepeta på högersidan, fast istället med lavendel som jag verkligen ÄLSKAR men inte har någon av. Nederst i bild (och närmast garaget) skulle jag vilja ha en härlig rabatt med perenner, lättskött men frodig och i flera olika höjder. Här mellan skulle jag vilja ha någon form av enkel trappa, både att ställa lite fina krukor med växter på och även för att kunna ha som sittplats på sommaren.

Det här projektet kräver ju en del, både virke och jord men även en ganska stor arbetsinsats – förutom växter som inte heller är gratis. Men NÅN gång så ska det väl bli gjort.

Som ni ser så finns det gott om idéer och tankar, det här är bara två av många, och jag älskar att gå runt och bara hitta möjligheter på gården. Trädgård är dock det jag tycker är nästan svårast, vill helst ha en sådär superlummig och ganska självgående trädgård utan stora, kala gräsytor, men det kräver en hel del kunskap, massa planering och tålamod och så pengar då, återigen. Nåväl. Vi ska ju bo här hela livet och ser vi hur mycket vi hann göra redan första året på gården så har jag goda förhoppningar om att vi kommer fortsätta ta oss framåt, och SÅ jag kommer älska varenda steg dit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s