Träningsreflektioner

Jag har ju smugit igång lite lugnt med träningen nu i en dryg vecka – några förmiddagar när Filip sovit bra så jag kunnat komma iväg och hem innan det är dags att hämta Lukas. Just den här veckan ligger än så länge lite halvdant till med BVC- och optikerbesök, för att inte tala om måndagens katastrofdag, men jag har ändå hunnit göra lite reflektioner.

  1. Jag har absolut inget gratis den här gången heller när det gäller viktnedgång efter graviditet, trots träning under graviditeten och näst intill full amning. Ämnesomsättningen går ju ner när man ammar, och är man dessutom jättetrött så lagrar ju kroppen på sig allt den kan i fettväg, samt ser till att man alltid är vrålsugen på just onyttigheter med. Jag kommer helt enkelt få kämpa järnet, igen, för att nå min vanliga vikt. MEN – jag har bestämt att avvakta lite med det eftersom jag dels fortfarande ammar, är rätt trött och man kan ju inte få till allt på en gång så nu börjar jag med att försöka få rutin på träningen först.
  2. Jag HAR däremot nytta rent styrkemässigt av att jag tränade under graviditeten, förutom de första veckornas rygg- och axelonda när man satt och ammade konstant så känns ryggen nu ganska hyfsad, och även bålstyrkan är mycket bättre än vad jag hade vågat hoppats, det är ändå bara 7½ vecka sedan jag gjorde kejsarsnitt. Skitbra!
  3. Mina benmuskler har däremot försvunnit ganska mycket, pga åderbråck så blev det inte så mycket av vare sig promenader eller benträning under andra halvan av graviditeten.
  4. Att mina benmuskler minskat kombinerat med att jag nu börjar träna med lättare vikter verkar göra att jag har mycket lättare för att ”hitta” sätesmusklerna? När inte lårmuskeln tar över rörelsen verkar faktiskt baksidan, dvs rumpan, ha lättare för att aktiveras. Det HÄR ska jag absolut jobba vidare med, rumpan får ju gärna sitta där den sitter istället för att bli platt och sjunka ner som den lätt gör när man är gravid – WIN!
  5. Jag har INGET flås kvar. Körde en enkel och kortare form av cirkelfys eller mini-HIIT häromdagen på gymmet och jädrans vad dålig kondis jag har.
  6. Eftersom inte Filip är nåt vidare förtjust i IMG_6870promenader – kombinerat med lite halvdant väder – så har jag kommit ut på mycket mindre sådana än jag vill. Saknar lite vardagsmotion, frisk luft och att bara komma ut lite, även om det blir en promenad för att hämta Lukas varje dag.
  7. Jag måste sätta ihop ett träningsprogram för mig, än så länge har det blivit lite för sporadiskt och oplanerat – när man nu har begränsat med tid är det bättre att ha struktur och övningar uppsatta innan man kommer till gymmet. Måste bara ta mig tid till att sätta ihop nåt som kan passa mina nuvarande förutsättningar.

Oj vad mycket det blev visst. Haha, det blir ju lätt så när man går hemma och bär på bebis eller ammar mycket, man får mycket tid över att tänka, även om det sällan är sammanhängande. Det var ju ändå därför jag började blogga för nästan 7 år sedan när jag var hemma med Lukas på föräldraledighet!

IMG_6886

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s