Kolbulle över öppen eld

När vi var ute och vandrade häromdagen så testade vi att grilla något nytt, nämligen ”kolbulle”. Jag blev först nyfiken på namnet – tydligen kommer det sig av att kolarbetarna förr åt just den här mättande men billiga maten ofta – och sedan lite skeptisk men ändå nyfiken på ingredienserna… Jag menar, hur gott kan det bli när ingredienserna bara är vatten, mjöl och fläsk? Låter ju inte som nån kulinarisk höjdare, men många hävdade ju motsatsen, så vi testade.

IMG_5268

Det är ju kanske inte direkt någon foto-vänlig mat, men det gör ju inget när det är gott!

Gissa vad? Det var jättegott! Tänk dig att det blir som en fläskpannkaka ungefär, fast lite mer kompakt och med mycket mer fläsk. Äter man det då ute vid en öppen eld så blev det ju klockren mat, varmt, mättande, gott och tillfredställande, så ihop med det faktum att det var grymt enkelt att göra så förstår jag verkligen att det är populärt! Det finns lite olika varianter på receptet, jag försökte hitta det som jag tyckte kändes bäst och det jag blev nöjd med. Här kommer det!

Kolbulle, 4 personer

400 g rimmat fläsk i tärningar
4 dl mjöl (gärna dinkel)
2 dl fullkornsmjöl (återigen gärna dinkel)
6 dl vatten
1 tsk salt
1-2 ägg (valfritt dock, det här var inte med i så många recept men vi hade mycket ägg hemma så jag valde att ha det i med)

Förbered hemma: Tärna fläsket. Blanda ”pannkakssmeten” och häll upp den i tex en PET-flaska eller en ren, tom mjölkkartong. Ta med stekpanna som funkar över eld, grytlapp och stekspade.

Stek fläsket i stekpannan över elden tills det får fin färg. Häll på ungefär 2 cm tjockt lager smet och stek tills det stannat, vänd sedan på det hela (så gott det nu går i en utestekpanna) och stek några minuter till. Servera med lingonsylt eller rårörda lingon!

IMG_5265

I folieknytena bredvid elden ligger det banan med choklad och marschmallows… 

IMG_5270

Kan tänka mig att det är såååå fantastiskt bra mat när det blir lite kyligt ute med, för den både värmde och mättade. Lycka till, och meddela gärna hur det går med DINA kolbullar!

6 reaktioner på ”Kolbulle över öppen eld

  1. Pingback: Uvaberget (Tenhult) | godatankar.com

  2. Pingback: Dagsutflykt vid Stråken | godatankar.com

  3. Pingback: Familjepaus på Dumme Mosse | godatankar.com

  4. Pingback: Dagsutflykt utmed Västanåleden | godatankar.com

  5. Pingback: Packlista för familjeutflykt i skogen | godatankar.com

  6. Pingback: Västanåleden – igen | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s