#2 Saffranssmörbullar

Del 2 i Goda Tankars julkalender!

Nybakta lussekatter är ju fantastiskt gott, med iskall mjölk till, men sen blir de lite… tråkiga? Smör och socker är ju däremot fruktansvärt gott, så här kommer ett recept på just den kombinationen – lussebulle med smörfyllning i!

img_2496

Saffranssmörbullar, 40 st

50 g jäst
6 dl röd mjölk
2 påsar saffran
150 g rumsvarmt smör
0,75 dl socker
1 ägg, rumsvarmt
0,5 tsk salt
15-17 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarm mjölk samt saffran. Tillsätt alla ingredienser förutom mjölet, och blanda väl – tillsätt sedan mjölet lite i taget tills degen känns smidig. Knåda eller kör i maskin i åtminstone 5 minuter, låt den sedan jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Fyllning

125 g smör
0,75 dl socker
1 tsk vaniljpulver
förslag på smaksättning (välj en, flera eller ingen):
1-2 tsk konjak

några droppar arraksextrakt
russin

Ta upp degen och dela den i 40 bitar, rulla ut till små bollar och platta ut lite så man kan lägga fyllningen i mitten – det går åt en liten tesked fyllning till varje bulle. Nyp ihop kanterna riktigt ordentligt och lägg dem med skarven neråt i en bullform – alternativt kavlar du ut hela degen och skär den sedan i 40 fyrkantiga bitar, lägger dem i en aluminiumform och klickar på smeten, sen viker du över kanterna ovanför fyllningen.

Låt jäsa i ytterligare 30 minuter, pensla sedan med uppvispat ägg och garnera med lite pärlsocker (eller russin om du vill ha dem mer som lussekatter). Grädda i mitten av ugnen på 250 grader, 7-10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

Sjukt gott!! (jag kan ha ätit tre på raken, men frågar nån som kommer jag hävda att det bara var två)

img_2494

img_2492

3 reaktioner på ”#2 Saffranssmörbullar

  1. Pingback: LEAN hit och LEAN dit | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s