#3 Risgrynsgröt i ugn

Glad advent på er (eller vad man nu ska säga), här kommer tredje luckan i min julkalender! I år får vi skjuta på gröten till nästa helg, eftersom vi förhoppningsvis ska till kompisar på lite adventsfirande, om det inte kommer sjukdom mellan. 

Vi har inte sådär jättemånga fasta traditioner i den här familjen just runt jul, men en av de vi skapat oss själva är att vi brukar fira in första advent med julgröt och julskinka. Det är ju två fantastiskt goda saker, men de kommer mycket mer till sin rätt i egen regi än gömda på ett julbord. Den här varianten tar visserligen bortåt 1½-2 timmar, men den sköter sig själv i ugnen stor del av tiden och du behöver inte ta hand om några brända kastruller efter! Jag gillar bäst att bara smaksätta med vanilj och ha kanelen ovanpå sedan, men det gör du som du vill.

f3cfa-img_0039

Risgrynsgröt, ca 8 portioner

2 msk smör
4 dl grötris, noga sköljt
4 dl vatten
1 tsk salt
1-1½ l mjölk (röd)
1 vaniljstång (eller vaniljpulver)
1 kanelstång (går bra utan dock)
½-1 dl socker

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg smör, grötris och vatten i en stor gryta (minst 3 liter) och koka upp. Låt koka 2-3 minuter under omrörning, häll sedan ner salt, mjölk och vanilj- samt kanelstång. Låt det koka upp, under omrörning, tills det kokar ordentligt. Tillsätt ½ dl socker till att börja med, ta sedan kastrullen av plattan, lägg på ett lock och ställ in i ugnen som du samtidigt sänker till 100 grader eller strax däröver.

Nu ska gröten stå i ugnen i ca 45 – 75 minuter , men ta gärna ut den en eller två gånger och rör lite försiktigt i den. Bäst blir den när den är lite, lite tuggmotstånd i  – den går ju färdigt även sedan man tagit ut den. Gör den gärna lite, lite lösare med, eftersom den av samma anledning tjocknar lite allteftersom.  Smaka av om den behöver lite mer socker, annars är det bara att servera!

 

b6193-img_0034

3 reaktioner på ”#3 Risgrynsgröt i ugn

  1. Pingback: Mat på julafton | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s