#1 Pepparkaksbollar

Idag startar min julkalender, varje dag kommer det komma ett julrelaterat recept här, några nya men också några gamla (jag gör ju det här bara för nöjes skull så det finns gränser för vad jag hinner). Jag skulle tycka det var otroligt kul om ni ville skriva en rad om ni testat något av recepten! Vi går hårt ut idag, med en av de godaste saker jag ätit….

Det FINNS verkligen ingen godare pepparkaksdeg än den som är enligt det gamla receptet min mormor alltid gjorde, den går liksom inte att jämföra med de recept jag hittar nu, för att inte tala om de man kan köpa (inget ont om dem, de funkar perfekt när man ska baka med barn utan tålamod eller till pepparkakshus). Men, jag är den förste att erkänna att ibland känns det lite joxigt att göra en deg som ska vila i minst 2 dagar. Alltså föddes pepparkaksbollen, vilket är som en chokladboll fast med pepparkakskryddor – och då baserat på mormors recept vilket innebär att det inte är ett uns kanel eller kardemumma i dem utan bara som det ”ska” vara enligt mig – ingefära och nejlika. Som en bonus kan det här receptet vara glutenfritt om du rullar i något annat än pepparkakor och använder glutenfritt havre!

IMG_5764

Pepparkaksbollar, sisådär 12-15 st. 

100 g smör, gärna rumstempererat
1,5 dl muscovadosocker, mörkt eller ljust
5 dl havregryn
1 msk malen ingefära (går att ta mindre om man inte vill ha den lilla hettan i dem)
0,5 tsk malda nejlikor
1-2 msk vatten

valfritt: smulade pepparkakor att rulla i, eller kokos, eller pärlsocker, eller…

Jag tycker havrebollar blir bäst om man kör dem i matberedare så havregrynen finfördelas, men det funkar även att göra dem för hand. Blanda ihop allt utom vatten enligt önskad metod, tillsätt vattnet lite i taget så smeten blir lagom hanterbar. Rulla bollar i valfri storlek och rulla dem sedan i pepparkakssmulor eller vad du nu helst vill ha runt. Smakar som pepparkaksdeg och är SÅ galet goda!

IMG_5761

Ps. Gör gärna dubbel sats för de är ännu godare dagen efter!

IMG_5762IMG_5760

5 reaktioner på ”#1 Pepparkaksbollar

  1. Pingback: Saffransrulltårta med lingon i philadelphiagrädde | godatankar.com

  2. Pingback: Decemberplanering | godatankar.com

  3. Pingback: Mat på julafton | godatankar.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s