Saffransrulltårta med lingon i philadelphiagrädde

När man ska ha gäster och tänker att man minsann ju har bakat ett litet gäng olika julkakor (som tex dubbla mandelkakor, arrakskakor och pepparkaksbollar – ni hittar alla under fliken ”goda tankars julkalender dessutom”) men det vid närmare undersökning visar sig att några små nissar ätit upp det mesta – då är det bra att ha ett bakverk som är supergott, himla snygg och dessutom tar typ en kvart att göra. Det här är ett sånt, ett av de bästa om jag får säga det själv!

Nu valde jag lingon i, men de yngre barnen tyckte inte alls om ”de röda bären” (eftersom de ju som barn gör pillade ut dem och åt dem för sig), men även hallon kan vara lika gott att ha i! Jag gillade den lite mer ”vuxna” smaken som lingonen ger, men där gör man ju som man vill.

Otroligt vackert bakverk får man allt säga!

Rulltårta med saffran
1 påse saffran
1 tsk vit rom
3 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Lägg saffranet i den skål du tänkt använda, tillsammans med en tesked rom. Sätt ugnen på 200 grader. Tillsätt ägg och socker till skålen med saffran, och vispa det poröst. Sikta ner potatismjöl och bakpulver och rör om ordentligt, Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt, och grädda sedan mitt i ugnen i 5 minuter. Ta ut rulltårtan och strö lite socker ovanpå, lägg över ett bakplåtspapper och använd ett galler eller en till plåt för att vända tårtan. Dra bort det första pappret och låt den svalna under en bakduk medan du gör fyllningen.

Philadelphiafluff med lingon
2 dl vispgrädde
200 g philadelphia (light funkar utmärkt)
ca 1 dl florsocker
ca 1 dl frysta lingon – ej tinade.

Vispa grädde och 1 dl florsocker hårt (men inte till smör). Lägg i Philadelphia och vispa ihop det till ett jämnt fluff. Rör ner en näve frysta hallon – smaka sedan av om det är lagom sött, ta annars lite mer florsocker.

Bred ut fluffet på nästan hela rulltårtan, och rulla sedan ihop den – ganska ”hårt”, annars blir den väldigt platt. Se till att skarven hamnar nedåt på fatet.

Frysta bär i grädden hjälper till att hålla fluffet kallt om kakan fortfarande är lite ljummen.

Kakan blir även jättegod efter en stund i kylen – men vem har tid att vänta….

Glad advent önskar jag er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s